Ali vas je strah zobozdravnika?

zobozdravstvo natasa prunkAli vas je strah zobozdravnika(­ce)?

Nič več! Je tudi vas strah zobozdravnikov in se vam koža naježi že samo, ko pomislite na zobozdravniško ordinacijo? Naj vas ne bo sram, saj si ta strah deli skoraj 75% svetovne populacije. A tako kot z vsemi strahovi se je potrebno tudi s strahom pred zobozdravnikom soočiti, če bi se ga radi osvobodili.

Predlagam 4 preproste korake, ki vam pomagajo premagati ta strah:

1. Ugotovite, zakaj vas je pravzaprav strah zobozdravnika

Najbolje je, da se svojega strahu lotite pri njegovem izvoru. Vprašajte se, zakaj se pravzaprav bojite zobozdravnika. Imate slabe izkušnje, se na splošno bojite pregledov ali pa vam je mogoče neprijetno, ker ne veste, kaj instrumenti delajo v vaših ustih? Če vas je strah bolečine, prosite svojega zobozdravnika, naj uporabi lokalno anestezijo in počaka, da bodo vsi predeli omrtvičeni. Če ne prenesete občutka, da ste v podrejenem položaju in ne veste, kaj se dogaja v vaših ustih, prosite zobozdravnika, da se z vami pogovarja in vam sproti razlaga, kaj in zakaj to počne. Tako boste imeli občutek, da imate situacijo še vedno pod nadzorom. Nekateri preprosto ne prenesejo pogleda na veliko lučin vse inštrumente v ordinaciji. Rešitev je preprosta; zaprite oči in si predstavljajte, da ste nekje na lepšem.

2. Poiščite zobozdravnika, ki mu zaupate

Pomembno je, da si izberete zobozdravnika(­co), ki opravlja svoje delo profesionalno in strokovno, a ima tudi primeren odnos. Dobro počutje v ordinaciji je odvisno tudi od odnosa, ki ga vzpostavite, in medsebojnega zaupanja. Poleg tega vam mora ustrezati tudi njegova (njena) energija. Z vsemi ljudmi se enostavno ne ujamemo. O tem, kako prepoznati dobrega zobozdravnika smo že pisali v predhodnem članku, ki ga najdete tukaj.

zobni hrcek3. Prigovarjajte si: »Zobozdravnik mi želi pomagati!«

Zobozdravniki vam resnično želimo pomagati in si nikakor ne želimo biti vaša najhujša nočna mora. Zato storimo vse, da so posegi čim manj boleči in neprijetni. Prav tako pa se zavedamo , kako pomembna je komunikacija in pozitiven odnos ter zaupanje.

4. Skušajte se sprostiti

Če vas že v čakalnici grabi strah, poskusite z globokim trebušnim dihanjem in vizualizacijo. Prav tako pomaga, če nam že pri prvem obisku ordinacije zaupate, da vam je neprijetno oziroma, da imate globok strah pred zobozdravnikom. Tako namreč lahko skupaj ugotovimo, od kje izvira vaš strah in se ga lotimo skupaj. S skupnimi prizadevanji bomo poskrbeli, da bo strah postal preteklost.

Nikar ne dovolite, da vas strah prikrajša za lep in sproščen nasmeh.

In ne nazadnje, če občutite strah, še ne pomeni, da ste strahopetni. Pogumen je le tisti, ki strah občuti, pa se z njim vseeno sooči.