Kako najti dobrega zobozdravnika?

Se bojite zobozdravnika? Nikar ne skrbite, saj niste edini. Statistika namreč pravi, da se vsaj ena četrtina zahodnega sveta boji zobozdravniških pregledov, pet odstotkov pa ima tako globok strah, da povsem zavrača zobozdravniško oskrbo. Strah je torej nekaj povsem običajnega, a pomembno je, da se na določeni točki z njim soočite in ga skušate premagati. Pri tem pa vam v veliki meri lahko pomaga pravi zobozdravnik. Zato je pomembno, da izberemo zobozdravnika, ki razume težavo in mu že ob prvem obisku zaupamo svoje nelagodje. Z njegovo podporo nam bo strah lažje premagati.

Zobozdravnik je veliko več kot le »zdravnik za zobe«

Dandanes zobozdravnik še zdaleč ni več samo »zdravnik za zobe«, ampak ga zanima zdravje celotnega organizma. Posebno pozornost namenja ustni votlini, pri čemer je pozoren na morebitne spremembe, ki lahko prve opozarjajo na prisotnost bolezni. Tako je pomembno, da se odločite za dobrega zobozdravnika, ki mu lahko vedno zaupate in sprejmete.

Če se vam zdi, da z vašim zobozdravnikom niste na isti valovni dolžini ali pa z njegovim delom niste zadovoljni, ne razmišljajte predolgo, takoj poskrbite zase. Zobozdravnika lahko zamenjate brez pojasnil in povsem preprosto tako, da si poiščete novega.

Kako »zavrtamo« v svoje strahove?

Kot prvo vam bo na poti do tega, da premagate svoje strahove, pomagala izbira prijaznega zobozdravnika, ki ga boste med delom lahko brez razmišljanja ustavili in mu povedali, da vam je nelagodno in bili z njim v dobri komunikaciji. »Zame je pomembno, da s pacientom že od prvega pregleda naprej vzpostavim obojestranski odnos zaupanja, saj bo le tako lahko sodelovanje uspešno.«, pravi Nataša Prunk, dr. dent. med., iz Zobozdravstva Prunk. “Dobrega zobozdravnika odlikuje v prvi vrsti znanje, ki ga je potrebno redno obnavljati, širiti in nadgrajevati, saj se tehnike, materiali in tehnologija bliskovito razvijajo. Poleg strokovnosti in  spretnosti je pomembno, da je to človek z osebno integriteto. Tudi določena mera odprtosti pripomore k lažji navezavi stika s prestrašenim pacientom. Vsekakor je zame znak dobrega zobozdravnika tudi korekten, spoštljiv odnos do pacienta in osebja ter odprtost za dialog in izmenjavo mnenj.

Zobozdravniki ne »grizejo«

Časi, ko so bili pacienti na milost in nemilost prepuščeni dobri ali pa slabi volji zobozdravnika, so že zdavnaj minili. Danes namreč gradimo in ustvarjamo odnos vzajemnega zaupanja in spoštovanja. Zaupanje je temelj odnosa in nujen pogoj za dobro sodelovanje. Za to pa je izjemnega pomena dobra komunikacija. Zavedati se morate, da gre za vaše zdravje in da imate pravico vedeti, kaj se med delom dogaja, kaj lahko pričakujete, kaj sledi. Tako se lahko popolnoma sprostite in umirite in tako omogočite zobozdravniku, da svoje delo kvalitetno opravi.

Ne pozabite na preventivo

Najbolj učinkovit pristop za premagovanje strahu je dobra skrb za zdravje ustne votline. Ta je v določeni meri sodelovanje med pacientom in zobozdravnikom. Vsak prispeva svoj delež za dober rezultat. Zobozdravnik paciente poduči o preventivi in pravilni skrbi za ustno votlino, predlaga izboljšave, pacient pa navodila upošteva in jih pridno izvaja. In rezultat so zdravi zobje in bleščeč nameh.

Vsekakor svetujem, da človek najde zobozdravnika/zobozdravnico, ki mu zaupa in se z njo/njim lahko pogovarja. Tako je lažje prebroditi tudi vse morebitne neprijetnosti.