Kako se izogniti zobozdravniku?

Kako se izogniti zobozdravniku?storitve zobozdravnik

Zdravi zobje v zdravih ustih so veliko večkot samo lep nasmeh. Zdrava ustna votlina namreč odraža zdravje celotnega organizma. Prav tako pa bolezenski procesi v ustih vplivajo na preostalo
telo. Vedno bolj se zavedamo te dvosmerne povezave med boleznimi obzobnih tkiv in raznimi boleznimi ter komplikacijami kot so npr. sladkorna bolezen, bolezni srca in ožilja, ledvic, možganska kap, Alzheimerjeva bolezen, prezgodnji porod itd.

Kaj lahko sami storite za zdravje ustne votline? S pravilno in redno higieno in upoštevanjem določenih priporočil, boste ohranjali zdravje in preprečevali pojav bolezenskih znakov. Pa še marsikateremu obisku zobozdravnika se boste izognili.

Ustna higiena

Najpomembneje je odstranjevati ostanke hrane, kamor se naraščajo bakterije, ki so normalno prisotne v ustih. Tako z enim ukrepom preprečujemo pojav zobne gnilobe in nabiranje zobnih oblog, ki vodijo v bolezni obzobnih tkiv. Dvakrat na dan si očistimo zobe z zobno ščetko in zobno pasto. Ali bo zobna ščetka električna ali ročna, prepuščamo vaši izbiri. Pomembno je, da so ščetine pri ročnih ščetkah mehke, saj trde poškodujejo zobno sklenino. Prav tako je pomembna velikost glave zobne ščetke, ker le s primerno glavo resnično dosežemo vse ploskve zob, tudi tiste najbolj oddaljene.

Tehnik ščetkanja je več, pri vseh pa je pomembno, da ščetkamo nežno in pazimo, da očistimo vse zobe in zobne ploskve. Za medzobne prostore priporočamo uporabo medzobnih ščetk, saj so bolj učinkovite od nitk. Zadostuje enkrat dnevno.

Če niste prepričani, ali pravilno ščetkate zobe, se nikar ne bojte vprašati. V naši ordinaciji vam bomo z veseljem pokazali, kako pravilno očistiti zobe. Tako se lahko izognete marsikateri skrbi in bolečini ter seveda omejite obiskovanje zobne ambulante le na redne polletne ali letne kontrole.

zobna scetkaOhranite zobno ščetko čisto

To ne pomeni, da morate ščetko po uporabi razkužiti, ampak, da jo po uporabi osušite in s tem preprečite razvoj bakterij. Ščetke nikar ne pokrivajte, ampak jo pustite na zraku, Če imate v držalu večščetk, jih postavite tako, da se glave ščetk ne dotikajo.

Zobem škodujejo tudi različne kisline

Že od malih nog poslušamo, da sladkor škodi zobem, a naše zobe lahko poškodujejo tudi kisline. Gazirane pijače na primer, ne glede na to, ali so dietne ali ne, vsebujejo fosforno kislino, ki pospešuje proces demineralizacije sklenine. Ta kislina je za zobe škodljiva bolj kot sladkor, ki ga vsebujejo slaščice. V vsakem primeru pa je za žejo še vedno najboljša navadna voda. Prav tako je za sklenino škodljivo pretirano uživanje kislega sadja. Tako se razvijejo zobne erozije, ki so lahko zelo občutljive. Temu se izognete tako, da omejite pitje gaziranih in sladkih pijač(pomaga tudi pitje po slamici ), da si po zaužitju omenjenih snovi usta splaknete z vodo in si vsaj uro po tem nikakor ne ščetkate zob.

Tudi hitro menjavanje vroče in hladne hrane / pijače škodi sklenini in jo lahko poškoduje. Priporočljivo je tudi omejiti uživanje hrane in pijače na čas obroka in s tem omogočiti slini, da v vmesnem času spet vzpostavi ravnovesje.

Redne kontrole pri zobozdravniku

Čisto na koncu pa spada k tej skrbi še obisk zobozdravnika, ki vam še dodatno svetuje, preveri, če je vaš trud pri ustni higieni učinkovit in odkrije prve spremembe še v čisto začetni fazi, ko je zdravljenje hitro, učinkovito in predvsem neboleče. Ti preprosti ukrepi gradijo učinkovito preventivo za ohranjanje lepega in zdravega nasmeha za celo življenje. Ko vam preidejo v rutino in navado, se obiski pri zobozdravniku zredčijo in spremenijo v veselje.