+386 51 340 373 natasa@zobozdravstvo-prunk.si
Pon - tor: 13:30 - 19:00 Sre: 08:30 - 13:00 Čet - pet: po dogovoru

Otroški zobozdravnik

Skrb za zdrave zobe in ustno votlino se začne že pri najmlajših. Za zdravje otrokovih zob poskrbite še pred rojstvom. Ko se pojavi prvi zobek, se začne ustna higiena, kmalu pa naj temu sledi tudi obisk otroške zobne ambulante.

Izredno pomembno je, da je prvi stik otroka z otroškim zobozdravnikom preventivne narave, takrat ko ni nobenih težav. In skupaj lahko dosežemo, da tako tudi ostane.

Ko doma izvajate preventivne ukrepe in otrok zobozdravniku zaupa ter se v ambulanti počuti varnega, postanejo obiski zobozdravnika čisto veselje. Pa čeprav zveni še tako neverjetno.


Prvi obisk pri otroškem zobozdravniku

Priprava in svetovanje

Svetovanje staršem in bodočim staršem glede prehrane, higiene, razvad, preventive.
Priprava otroka na pregled in vzpostavljanje dobrega stika.

Preventiva

Kontrolni pregled

Ob kontrolnem pregledu preverimo stanje zob in celotne ustne votline in se o ugotovitvah pogovorimo in svetujemo. Je temelj vzdrževanja zdravja ustne votline.

Zalivanje-pečatenje fisur

Je preventivni ukrep z odličnimi rezultati.
Na žlebičke na grizni površini- fisure se nanese poseben material, kar naredi površino bolj gladko in se s tem prepreči nabiranje hrane in oblog v fisurah, kjer karies v otroški dobi najpogosteje nastane.

Fluorizacija

Glede uporabe fluoridov se pogovorimo in fluorizacijo izvajamo skladno z informirano odločitvijo staršev.
Aplikacija bioaktivnih materialov za preprečevanje kariesa je dobro nadomestilo fluorizacije.

Ščetkanje-odstranitev zobnih oblog.


Preventivni pregled

Zdravljenje

Odontomija

je podobna zalitju, le da je pri odontomiji potrebno odstraniti kariozno tkivo oz. se pri začetnih stopnjah uporabi bioaktivni material, ki remineralizira sklenino.

Zalivke (plombice) ali zvezdice

so nadomestilo odstranjenega obolelega dela zoba. Delamo po načelih minimalno invazivne tehnike, kjer odstranjujemo le tisto, kar je nujno potrebno in čimbolj ohranjamo zob. Uporabljamo bioaktivne in biokompatibilne materiale.

Trepanacija in prva pomoč

pri mlečnih zobkih so dentinski kanalčki širši, pulpa je bližje površini zoba, zato je tudi napredovanje bakterij do zobne pulpe hitrejše kot pri stalnih zobeh. Ponavadi se taka prizadetost zobka pokaže z bolečino in z oteklino.

Zdravljenje zobne pulpe

Ortodontski ukrepi

Spremljamo razvoj čeljusti pri otroku, svetujemo in preprečujemo razvade in pravočasno ukrepamo pri ortodontskih nepravilnostih.

Sanacija poškodovanih zob

Do poškodbe zob-a in čeljusti pride mimogrede pri igri, športu, padcih in udarcih.
Za šport svetujemo posebne ščitnike in predvsem previdnost.


Poškodba otroških zob

Prvi ukrepi pri poškodbi zoba

Če pride do zloma ali celo izbitja zoba, čimprej poiščite pomoč otroškega zobozdravnika. Še pred tem pa poščite izbiti zob. Očistite ga s fiziološko raztopino, če jo imate, ali pa z vodo. Najbolje je tak zob vrniti nazaj v alveolo-luknjo, ki je ostala po izbitju. Če vam to ne uspe, je najbolje zob držati pod jezikom ali pa ga shraniti v čisto posodico s tekočino (fiziolška, slina, voda) do prihoda v ambulanto.

Če se je zob odlomil, poiščite odlomljen košček (koščke), če vam le uspe. Z njimi se zob najlepše obnovi. Čimhitrejši prihod v ambulanto je potreben samo, če je razgaljen zobni živec. To se opazi po rdečini na sredini zoba oz. po bolečini.