+386 51 340 373 natasa@zobozdravstvo-prunk.si
Pon - tor: 13:30 - 19:00 Sre: 08:30 - 13:00 Čet - pet: po dogovoru

Protetika in implantologija

Čeprav težimo k temu, da bi se v ustih nahajali samo lastni zdravi zobje, je včasih potrebno nadomeščati manjkajoče zobe z umetnimi, bodisi s fiksnimi ali s snemnimi rešitvami ali z implantati.

Fiksna protetika

Če stanje v ustih to omogoča, se vedno odločimo za fiksno rešitev. Kar pomeni, da so nadomestki cementirani v ustih in se jih ne snema.

Prevleka pokriva celoten zob, današnji standard je kovinska keramika, to je keramika zapečena na ogrodje iz plemenite kovinske zlitine. Za visoko estetiko pa ne uporabljamo kovine, ampak je celotna prevleka iz keramike oz. je le-ta zapečena na ogrodje iz cirkonija.

Mostički se izdelajo, ko manjka eden ali več zob v zobni vrsti. Če je le mogoče, čimbolj ohranjamo obstoječe zobe in izdelamo reducirane keramične mostičke.


Mostiček

Inleyi/onleyi so zalivke, izdelane v laboratoriju, ki jih uporabljamo takrat, ko je zobna krona preveč poškodovana. Lahko so keramične ali kompozitne.

Implantati ali zobni vsadki se vsadijo v čeljustno kost in nadomeščajo manjkajoče zobe, ko ne želimo obrusiti sosednjih zob. V brezzobi čeljusti pa pomagajo nositi protezo.

Kombinirana fiksno snemna oskrba je rehabilitacija z izdelavo delne proteze in prevlek na preostalih zobeh, kar izboljša stabilnost, funkcijo in estetiko proteze.

Snemna protetika

Pri snemni protetiki gre za izdelavo takih nadomestkov, po domače protez, ki niso cementirani v ustih, ampak so snemljivi. Dobra stran tega je, da je vzdrževanje ustne higiene zelo olajšano in poenostavljeno.

Delno protezo izdelamo, ko obstoječi zobje s svojo postavitvijo ne omogočajo izdelave mostička:

  • delna proteza z ulito bazo in zaponkami,
  • delna proteza z ulito bazo in polzili ima izboljšano estetiko, ker ni zaponk.

Totalna proteza nadomešča vse zobe in jo je možno izdelati v naslednjih različicah:

  • akrilatna totalna proteza,
  • parodontalno podprta totalna proteza se sidra na konusne prevleke ali koreninske kapice preostalih zob,
  • implantatno podprta totalna proteza se sidra na implantate.